Stelele de mare ascund un secret ce te va pune pe gânduri. Diferența tulburătoare față de imaginea acestei specii creată de ”Finding Nemo”, ce au descoperit cercetătorii

de: Gabriel Peneș
22 09. 2023

Multă lume s-a atașat de stelele de mare după ce au devenit fanii simpaticului personaj Peach din cunoscutul desen animat „Findind Nemo”. Dar, un studiu recent s-ar putea să le schimbe părerea. Dincolo de faptul că aceste creaturi marine sunt niște prădători de temut, ele mai ascund și un alt secret, mult mai tulburător.

Stelele de mare ascund un secret ce te va pune pe gânduri

Steaua de mare comună (Asterias rubens) și steaua de mare Forbes (Asterias forbesi) sunt două specii înrudite ce se găsesc, de obicei, în zonele stâncoase intermareice din Oceanul Atlanticului de Nord.

Acolo, ele sunt considerate speciile cele mai importante, datorită rolului pe care-l joacă în menținerea echilibrului mediului în care trăiesc. Un studiu recent a dezvăluit, însă, un obicei secret pe care aceste două specii îl au.

„Din moment ce stelele de mare își devorează, cu preponderență, competitorii dominanți, ele oferă stabilitate ecosistemului”, a spus Michael Hickerson, membru al echipei ce a realizat studiul publicat în Molecular Ecology.

„De aceea, aceste specii sunt cruciale în studierea conservării marine, prin prisma rolului major pe care-l au asupra întregii comunități de viețuitoare”, a adăugat el.

Diferența tulburătoare față de imaginea acestei specii creată de ”Finding Nemo”

Așa cum, probabil, este ușor de dedus din denumirile lor latine, cele două specii sunt strâns înrudite, făcând parte din același gen biologic, Asterias, chiar dacă descendența lor s-a diferențiat cu acum aproximativ 2-3 milioane de ani în urmă.

Supranumite „specii surori” de către oamenii de știință, noul studiu a arătat că A. rubens și A. forbesi se încrucișează între ele, producând stele de mare hibride, ceea ce face ca supranumele lor să prindă o tentă regretabilă, aceeași ca în orice caz de incest.

După ce au prelevat mostre ADN de la ambele specii din 33 de zone din Atlanticul de Nord, cercetătorii au secvențiat genomul, fapt ce a dezvăluit că încrucișarea dintre cele două specii este răspândită în toată regiunea, de la Cape Cod, până în Noua Scoție.

„Este prima dovadă genomică a încrucișării extinse între două specii marine de coastă importante”, a declarat Melina Giakoumis, un alt membru al echipei.

Studiul a mai arătat că selecția naturală specifică acelui mediu ar putea juca un rol în ceea ce privește locurile unde aceste stele de mare hibrid se găsesc.

Zona mai limitată geografic a lui A. forbesi sugerează că aceasta preferă temperaturile mai ridicate, în timp ce A. rubens hibride preferă apele cu temperaturi potrivite pentru ambele specii.

Conform cercetătorilor, acest lucru poate avea implicații pentru felul în care cele două specii ar putea fi afectate de schimbările climatice și, ca specii majore, care ar fi impactul asupra ecosistemelor în care acestea trăiesc.

Lăsând gluma la o parte, încrucișarea între specii înrudite este destul de des întâlnită în natură – inclusiv dacă ne uităm la descoperirile ce sugerează că același lucru s-a întâmplat și între Neanderthalieni și Homo sapiens.